Wykonanie
Dzisiaj kolejne
wafle na moim blogu, tym razem wersja
czekoladowo-orzechowa.
Wafle są przepyszne bo fajnie są wyczuwalne smaki, najpierw
czekoladowy a zaraz
potem orzechowy. Z podanych składników wychodzi porcja na standardową paczkę kwadratowych
wafli, jeśli smarujemy na drobną kratkę. Ja, tym razem zrobiłam połowę porcji bo miałam okrągłe
andruty.
Źródło: Stary zeszytSkładniki:kostka
masła3/4 szklanki
mlekaszklanka
cukru2-3 łyżki
kakao2,5 szklanki
mleka w proszku (niebieskiego)szklanka mielonych
orzechówwafleMasło,
cukier,
mleko,
kakao włożyć do garnka i zagotować. Gdy masa wrze wsypać
orzechy i zagotować. Zdjąć garnek z ognia i wsypać
mleko w proszku. Dokładnie rozmieszać, tak żeby nie było grudek, jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać jeszcze ok. pół szklanki
mleka w proszku. Masa powinna być pięknie lśniąca. Lekko przestudzoną masą smarować
wafle. Ja nie smaruję gorącą , żeby mi
wafle za bardzo nie rozmokły ale wiem, że niektórzy tak robią.
Wafle należy obciążyć i odstawić do zastygnięcia.Smacznego:)