ßßß Cookit - przepis na Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem

Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem

nazwa

Wykonanie

Mój mały eksperyment sprzed kilku dni.... chlebek z dodatkiem siemienia lnianego i amarantusa ..
500 g mąki
15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
1 łyżeczki cukru
1 szklanka letniej wody
2 łyżeczki soli
60 g masła lub margaryny
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki poppingu amarantusa
Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Następnie przełożyć do koszyka lub cedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni.
Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/03/chleb-z-siemieniem-lnianym-i-amarantusem.html