Wykonanie
Mój mały eksperyment sprzed kilku dni.... chlebek z dodatkiem
siemienia lnianego i
amarantusa ..

500 g
mąki15 g suchych
drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)1 łyżeczki
cukru1 szklanka letniej
wody2 łyżeczki
soli60 g
masła lub
margaryny2 łyżki
siemienia lnianego2 łyżki poppingu
amarantusaMasło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Następnie przełożyć do koszyka lub cedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni.



Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.
