Wykonanie
Parę dni temu zaskoczył mnie kurier ..z paczką z firmy Kupiec ..a w paczce
makarony.. Mamma Mia!Jak już
pisałam niejednokrotnie, że moja młodsza córka uwielbia spaghetti...[ a taki
makaron własnie dostałam] obowiązkowo musiało być spaghetti..no, ale cóż..jakoś miałam mało wolnego czasu..więc poszłam "na łatwiznę" i wykorzystałam
sos słodko -kwaśny ze słoika..ale oczywiście własnej produkcji ..wyszło pyszne jedzonko...Ugotowałam całą paczkę
makaronu..troszkę zostało..ale i tak jego wykorzystałam..[ o tym w kolejny m
poście]..
opakowanie
makaronu spaghetti1
cebula0,5 kg
kiełbasy2 słoiki sosu
sosu słodko-kwaśnegoCebulę pokroić w kostkę, lekko zeszklić na
oliwie.Dodać
kiełbasę pokrojoną w półplasterki i razem smażyć kilka minut.
Makaron ugotować i odcedzić , dodać do podsmażonej
kiełbasy z
cebulą.Dodać również
sos słodko-kwaśny.Wymieszać i chwilkę jeszcze po ddusić.
Kilka słów o makaronach i pszenicy durum..[ cytuję z tej strony]
Makarony Mamma Mia produkowane są ze 100% pszenicy durum. Jest to specyficzna forma pszenicy, wyselekcjonowana spośród innych pszenic. Produkty na bazie durum są dla naszego organizmu korzystniejsze, zarówno pod względem odżywczym, jak i dietetycznym.
Mąka z pszenicy durum, inaczej zwana semoliną jest bardzo bogata w
białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne. Z niej właśnie wyrabia się najwyższej jakości
makarony włoskie, które chłoną znacznie mniej
wody niż
makarony produkowane ze zwyczajnej
mąki pszennej. Co za tym idzie,
makaron ten ma mniejszey indeks glikemiczny – jeśli ugotujemy
makaron z pszenicy durum przez 20 minut – ma on indeks glikemiczny 58. Jeżeli będziemy gotować go jedynie 12 minut, wartość ta zmniejsza się do 34, podczas gdy
makaron z
mąki pszennej zwyczajnej ma około 70 iG!DURUM ZAWIERA WIĘCEJ:fosforu,żelaza,potasu,miedzi,manganu,cynku,witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6),kwasu foliowego.Zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodnikówPszenica durum co to takiego?Triticum durum czyli pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej rośnie w suchym, kontynentalnym klimacie.Do czego wykorzystuje się pszenicę durum?Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji
makaronów.
Mąka z pszenicy durum zwana semoliną jest bardziej bogata w
białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła
mąka pszenna (Triticum vulgaris).
Makarony otrzymane z
mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum produkuje się również kus kus.Jaka jest różnica
między pszenicą durum a pszenicą zwyczajną Triticum aestivum ssp. vulgre?
Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego, niż
mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników.
Makaron z pełnoziarnistej
mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi
białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei
makaron dwujajeczny z
mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g
białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g. Warto zatem wybierać
makarony o niższym udziale węglowodanów przy jednocześnie wyższej zawartości błonnika pokarmowego.Poza tym, a może przede wszystkim
mąka durum ma niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut
cukru i insuliny jest niższy, niż przy zjedzeniu oczyszczonej
mąki pszennej zwyczajnej. Co istotne na IG ma wpływ czas obróbki termicznej. Inaczej mówiąc, jeśli gotujemy
makaron z pszenicy durum przez 20 minut – ma on indeks glikemiczny 58, jak będziemy gotować go jedynie 12 minut, wartość ta zmniejsza się do 34, podczas gdy
makaron z
mąki pszennej zwyczajnej ma około 70 IG.