ßßß Cookit - przepis na Deser Winiary -Tiramisu

Deser Winiary -Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tiramisu..pomysł Winiary..szybki do zrobienia..ja zrobiłam z dwóch opakowań, bo jedno to trochę jak na moją 4 osobową rodzinkę.
250 ml śmietanki 30%
100 g podłużnych biszkoptów
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
pomysł na tiramisu z sosem o smaku amaretto Winiary
Zawartość większej saszetki wymieszać z 250 ml (schłodzonej poniżej 10 st. C) śmietanki 30%, następnie wymieszać mikserem na szybkich obrotach przez około 2 minuty. Odstawić do schłodzenia do lodówki. W tym czasie przygotować sos.Sos o smaku amaretto to: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zawartość mniejszej saszetki wymieszać ze 150 ml gorącej wody. Odstawić i ostudzić do pokojowej temperatury.Biszkopty nasączyć w sosie i ułożyć warstwę w pucharkach.Następnie nałożyć warstwę kremu, po czym jeszcze jedną warstwę nasączonych biszkoptów i kremu. Chłodzić w lodówce minimum 1,5 godziny.Przed podaniem deser można posypać kakao lub kawą, wedle uznania.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/06/1335deser-winiary-tiramisu.html