ßßß Cookit - przepis na Gulasz z piersi kurczaka z sosem słodko-kwaśnym

Gulasz z piersi kurczaka z sosem słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Dopadło dziś jakieś lenistwo..wczoraj były pączki i już zjedzone, czekoladki zresztą też..muszę zrobić jakiś tort na urodziny córki..ale jakoś chęci brak..zresztą z obiadem też był dziś problem..nie wiedziałam co zrobić..no ale zrobiłam ..i to szybko..a na dodatek smacznie.. Kiedyś już robiłam takie danie,ale z mięsem wieprzowym..a dziś jest z kurczakiem.Sos słodko -kwaśny można kupić w sklepie, ale ja mam swój w słoikach ..pycha..taki sosik mogę jeść bez niczego.. Do smażenia piersi użyłam oleju z pestek słonecznika, mięsko wyszło pyszne..
80 dkg piersi z kurczaka [ ja miałam pokrojone już mięso na gulasz]
przyprawa do kurczaka
olej z pestek słonecznika
sos słodko-kwaśny
ryż
Pierś pokroić na kawałki , posypać przyprawą i odstawić na chwilę.Podsmażyć na oleju, dodać sos słodko- kwaśny i gotować razem około 5 minut. Podawać z ugotowanym ryżem.
Olej słonecznikowy jest pozyskiwany z najwyższej jakości ziaren słonecznika tłoczonych na zimno. Unikalna technologia zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Olej słonecznikowy ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce, stosowany na skórze ogranicza powstawanie zmarszczek oraz utrzymuje nawilżanie skóry.
Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. Nie należy go podgrzewać do temperatury 100 stopni.
Bez dodatku konserwantów. Trzymać w chłodnym miejscu z dala od źródeł światła.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/01/1121-gulasz-z-piersi-kurczaka-z-sosem.html