ßßß Cookit - przepis na 711. Ciasteczka śmietankowe

711. Ciasteczka śmietankowe

nazwa

Wykonanie

Przepis na pyszne kruche ciasteczka śmietankowe znalazłam tutaj i ciut pozmieniałam ,ale o tym w przepisie [w nawiasie na czerwono].Takie ciasteczka idealne do pochrupania przy kawie lub herbacie..ja akurat zajadałam się nimi popijając herbatkę z hibiscusa , którą dostałam kilka dni temu od firmy Marsyl. ...
Herbatkę z hibiscusa można pić i na gorąco i na zimno..jako napój orzeźwiający..polecam na gorące dni..
100g masła lub margaryny
75 g smalcu
szczypta soli
50 g cukru
250 g mąki + sporo do podsypania
kubeczek (200g) śmietany 36% [śmietana 18 %]
gruboziarnisty cukier do posypania [cukier trzcinowy]
Masło lub margarynę i smalec wymieszać z solą i i cukrem na gładką masę. Stopniowo wgniatać mąkę i śmietanę.Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. [Zagniotłam wieczorem, a piekłam rano]. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto podzielić na części, jedną jeszcze raz zagnieść i rozwałkować, resztę zostawić w lodówce. Rozwałkowywać na stolnicy obficie podsypanej mąką, ponieważ ciasto momentalnie robi się ciepłe i lepkie. Ciasteczka wykrawać foremkami, posmarować cienko śmietaną i posypać cukrem. Ja nie miałam gruboziarnistego, więc użyłam po prostu trzcinowego. Nierozpuszczone kryształki cukru powinny wyglądać fajniej. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut na jasny kolor. [Ciasto rozwałkowałam od razu na papierze do pieczenia, posmarowałam śmietaną , posypałam cukrem i radełkiem pocięłam w trójkąty]
Herbata hibiscus
Hibiscus czy też Malwa Sudańska to popularna nazwa "ketmii szczawiowej". Roślina ta wykorzystywana jest do produkcji włókien, lecz jej kwiaty doskonale sprawdzają się jako herbata.
Napar z kwiatu hibiscusa ma piękny czerwony kolor oraz orzeźwiający smak. Można spożywać go na gorąco jak i na zimno, a także jako dodatek do herbat.
Przygotowanie:
Na gorąco: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min.
Na zimno: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min po czym ostudzić i odcedzić. Można podawać z lodem jako napój orzeźwiający.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/06/711-ciasteczka-smietankowe.html