ßßß Cookit - przepis na Chrupiące paluszki z siemieniem lnianym

Chrupiące paluszki z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Miały być dodatkiem do zupy ale wyszły tak dobre, że zupy nie doczekały. Chrupiące paluszki z siemieniem lnianym mogą być ciekawym urozmaiceniem niedzielnego, świątecznego obiadu. Odrobina wysiłku i można czym zaskoczyć gości. Siemię lniane można zastąpić makiem, sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami.
Składniki:
200 g mąki
100 g masła lub margaryny
szczypta soli (lub dwie)
5-6 łyżek kwaśnej śmietany
4 łyżki ziaren siemienia lnianego
Mąkę posiekać z zimnym masłem lub margaryną i solą. Kiedy powstanie kruszonka dodać śmietanę i siemię lniane i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na połowy i każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać radełkiem paski, skręcić je i ułożyć na wsmarowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na rumiano, ok. 10 min. Podawać z zupą kremową lub po prostu schrupać:)
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/08/Chrupiace-paluszki-z-siemieniem-lnianym.html