ßßß Cookit - przepis na Dziękuję za komentarz i polubienia

Dziękuję za komentarz i polubienia

nazwa

Wykonanie

Ptysiowe ciasto nie sprawia żadnych trudności. Trzeba się tylko wykazać wyczuciem przy jego pieczeniu. Z prostych składników - wody, masła, szczypty soli i mąki gotujemy mieszaninę na gęstą elastyczną kulę.
Składniki
1,5 szklanki mąki (używam szklanki o pojemności 250 ml)
180 g masła lub margaryny
1,5 szklanki wody
szczypta soli
6 -7 dużych jaj
krem budyniowy
Pr zyg otowanie
Gotujemy wodę z odrobiną soli i masłe m . Kiedy zacznie wrzeć, dodajemy całość mąki i mieszamy wszystko łyżką dopóki, dopóty ciasto przyjmie gładką konsystencję, jak na zdjęciu poniżej. Wyrabiamy w garnku, podgrzewając na bardzo słabym ogniu około minuty, dwóch. Odstawiamy do wystudzenia i dodajemy pierwsze jajko, dokładnie mieszając z ciastem. Na początku nie wygląda na jednolite, ale po kilku ruchach łyżką lub robotem, ciasto staje się zwarte i jednolite. Dodajemy pojedynczo kolejne jajka, każde łącząc na gładką masę. Po ostatnim jajku miksujemy jeszcze około 2 minut, żeby masę lepiej napowietrzyć.
Z dodaniem każdego jajka, ciasto staje się coraz bardziej kremowe i wdzięczne do szprycowania.
Przed szprycowaniem wykładamy blachę papierem i nagrzewamy piekarnik do 210 stopni Celsjusza. Ciasto ptysiowe na początku potrzebuje wysokiej temperatury. Przez pierwsze 20-25 minut pieczemy w temperaturze około 210 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Po tym czasie, jesli ptysie dobrze urosną i zarumienią się, uchylamy piekarnik na kilka sekund, by odparowały i pieczemy kolejne 15-20 minut w temperaturze poniżej 180 stopni C. Po upieczeniu ptysie mogą po kilku minutach nadal być nieco wilgotne, wówczas warto nastawić piekarnik na około 60 stopni C, termoobieg. i dosuszać wszystkie jeszcze przez kilkanaście minut.
Ptysie można przechowywać w szczelnym naczyniu i w chłodzie przez kilka dni. Najsmaczniejsze są jednak świeże. Tradycyjnie można wypełniać je zaparzaną pianą z białek, ale mojej rodzinie, najlepiej smakują z kremem budyniowym .
Ptysie są bardzo kreatywne, zwłaszcza dla amatorów konkretnych przekąsek, mogą zawierać farsz mięsny, grzybowy lub lżejszy, sporządzony z warzyw, pieczarek i sera.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/12/smakowite-ptysie.html