Wykonanie
Przepis na ten pyszny i prosty do zrobienia chlebek znalazłam na blogu Liski. Polecam..500 g
mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna
mąka pszenna)1 płaska łyżeczka
soli250-300 g
wody (w zależności od płynności zakwasu)8 g świeżych lub 3/4 łyżeczki suchych
drożdży150 g zakwasu żytniegoWszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.Spryskujemy
olejem lub
oliwą i posypujemy
maką.Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy
chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).