ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony z masłem czosnkowym z chilli

Kurczak pieczony z masłem czosnkowym z chilli

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że w tym przypadku poszłam na skróty i do doprawienia użyłam gotowej mieszanki do pieczenia kurczaka. Nie stosuję tego typu mieszanek często jednak w domu zwykle takowe znajduję. Brak czasu czy po prostu weny rozgrzesza mnie w tym przypadku.
Kurczak pieczony był na dość spontaniczną imprezę u mnie w domu. Nie było zbyt wiele czasu na kombinowanie a wiele dań jeszcze było do zrobienia. Po upieczeniu wyszedł soczysty w środku i z chrupiącą skórką. Aromatyczny lecz nie wybijający się smak sprawił, że można było go jeść z tortillą lub po prostu ze zwykłą świeżą bułką. Cudny!
Mój sposób na chrupiącą skórkę kurczaka jest bardzo prosty. Zawsze piekę go w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni (lub bez termoobiegu na 200 stopniach). Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kury. Ja zawsze sprawdzam czy mięso na nogach odchodzi od kości. Układam go na kratce do pieczenia (ruszcie) a tłuszcz ścieka do podstawionej pod spodem foremki (używam go potem do odsmażenia części kurczaka na patelni na drugi dzień). Ważne aby mięso przed pieczeniem dokładnie posmarować tłuszczem (olejem lub tak jak w tym przypadku – masłem). Raz przygotujecie i się uzależnicie. Tak jak ja!
Składniki:
1 cały kurczak
80g masła (82% tłuszczu mlecznego)
1 mała papryczka chilli
5-6 ząbków czosnku
sól morska
łyżeczka przyprawy uniwersalnej do kurczaka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można użyć suszonej)
czarny świeżo mielony pieprz
Miękkie masło mieszamy z posiekaną papryczką chilli (aby całość nie była mocno ostra wyjęłam z niej wcześniej nasiona), posiekanymi drobno ząbkami czosnku, przyprawą do kurczaka i natką pietruszki. Doprawiamy solą morką i pieprzem. Odstawiamy aby smaki połączyły się.
Kurczaka myjemy i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Przy pomocy np drewnianej łyżki oddzielamy skórę na piersiach i udach. Przygotowanym wcześniej masłem nacieramy dokładnie kurczaka. Staramy się wetrzeć je również pod skórę piersi i ud oraz wewnątrz kurczaka. Mięso przykrywamy i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki (ten etap można pominąć jednak marynowanie zwiększa aromatyczność mięsa).
Pieczemy na kratce lub ruszcie przez około godzinę w temperaturze 200 stopni. Mięso powinno ładnie odchodzić od kości. Przed pieczeniem można kurczaka związać sznurkiem. Ja tym razem tego nie zrobiłam.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/kurczak-pieczony-z-maslem-czosnkowym-z-chilli