Wykonanie
Składniki2 - 3 kromki dobrego
razowego chleba1
awokado1 szklanka tartego
sera cheddar (lub ulubionego
sera żółtego)
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki:
oliwa z
awokado (lub
oliwa extra virgine)kilka listków
rukoli (niekoniecznie)PrzygotowanieRozgrzać piekarnik z funkcją grilla na średnią moc lub z podstawową funkcją grzania góry.
Chleb opiec w tosterze na chrupiąco lub włożyć na chwilkę do rozgrzanego piekarnika na górną kratkę.Na tarce o grubych oczkach zetrzeć
ser cheddar i
awokado (jeśli jest bardzo dojrzałe można rozgnieść widelcem), wymieszać i doprawić
solą oraz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Rozłożyć na
chlebie, dociskając. Włożyć do piekarnika i chwilę zapiekać (około 2 minuty), aż
ser się roztopi i trochę zrumieni. Ułożyć na kratce, podawać skropione
oliwą z
awokado (lub z
oliwek), udekorowane listkami
rukoli (niekoniecznie).