Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Brak głosów0Likier kawowy0adminLikier kawowyLikier kawowy można wykorzystać do przyrządzania drinków, np. Black Russian (wódka na lodzie z likierem kawowym) lub White Russian (wódka na lodzie z likierem kawowym i śmietanką). Świetnie smakuje także sam (lub z odrobiną mleka) podawany do deserów lub lodów waniliowych. Można nim nasączać biszkopty do tortów i dodawać do ciast, deserów typu tiramisu. Domowy likier kawowy to także pomysł na prezent świąteczny dla smakoszy kawy.Składniki200 ml mocnej kawy (z ok. 4-5 espresso)200 g cukru80 ml spirytusu 95%Opcjonalnie: 2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoPrzygotowanieZaparzyć kawę. Wlać do garnka, dodać cukier i dokładnie rozpuścić mieszając. Ostudzić, dodać ekstrakt waniliowy jeśli go używamy oraz spirytus, wymieszać. Likier można schłodzić w lodówce lub podawać w temperaturze pokojowej (nie ma konieczności przechowywania likieru w lodówce).