Wykonanie
Czas przygotowania: 2 godzinySernik bez
spodu, bardzo łatwy w przygotowaniu, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi.Składniki na sernik:szklanka drobnego
cukru do wypieków3 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie sernika:Na początek włączamy piekarnik na 180st.Ucieramy
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijmy
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.Po dodaniu wszystkich
jajek, stopniowo dodajemy
ser, ciągle ucierając masę. Wsypujemy obie
mąki i dodajemy ekstrakt
waniliowy.Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Sernik wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150st. pieczemy przez 1 , 5 godziny.Studzimy zostawiając sernik w wyłączonym piekarniku, lub przy lekko uchylonych drzwiczkach.Polecam również przepis na sernik, na herbatnikach, który również można przygotować bez
spodu, a zawiera mniej składników i przygotowuje się go błyskawicznie :) Przepis znajdziecie tutaj