Wykonanie
Moją propozycję świątecznego menu zacznę od
cukru waniliowego, który z pewnością będzie występował jako dodatek wielu świątecznych wypieków i być może samych dań. Świeża
wanilia nie należy do najtańszych ale zapewniam, że będzie to zakup wart swojej ceny. Polecam zakupy przez internet. Ja znalazłam ciekawa ofertę na allegro. Bałam się jednak, że dostanę suche, kiepskie egzemplarze. Zaryzykowałam i jak tylko otrzymałam paczuszkę wszędzie unosił się zapach
wanilii z jeszcze nieotwartej koperty:) Strączki były wilgotne i mięsiste, czyli jak należy. Za 10 sztuk zapłaciłam coś ponad 18 zł więc wychodzi znacznie taniej niż jedna sztuka
wanilii od firmy Kamis, za którą zapłacicie ponad 10 zł.Naprawdę polecam.
Składniki:
cukierświeża
waniliaPrzygotowanie:Do litrowego słoika włóżcie jedną
laskę wanilii i zacypcie do pełna
białym cukrem. Zakręcicie i odczekajcie jeden dzień, a uzyskacie fantastyczny
waniliowy aromat. Myślę, że tę samą sztukę będziecie mogli wykorzystać ponownie na kolejny słoik jak ten zaświeci pustkami:) Możecie również zmiksować
cukier razem z
wanilią. Taki
cukier, zapakowany w ładny słoik z jakimś kolorystycznym akcentem nadaje się również na prezent. Ja wczoraj obdarowałam jednym słoiczkiem swoją ciocię, która piecze fantastyczne ciasta. Jej mina upewniła mnie w przekonaniu, że takie prezenty też potrafią sprawić wiele radości:)