Wykonanie


Wzmianki o
syropie akacjowym widziałam tu i ówdzie, jednak konkretnego przepisu nie znalazłam, zrobiłam więc
syrop akacjowy tak, jak ten z kwiatów czarnego bzu, dając objętościowo tyle kwiatów akacji, ile czarnego bzu.Nie doszukałam się też wartości zdrowotnych takiego
syropu, ale za to smakowe i zapachowe są oczywiste. Delikatny kwiatowo-
miodowy smak ożywi każdy deser i
napój.Postanowiłam go wypróbować jako dodatek do pianki truskawkowej na bazie
galaretki i
bitej śmietany. I efekt sprostał oczekiwaniom – delikatna pianka stała się jeszcze bardziej aksamitna !500 ml
śmietanki 30 %2
galaretki truskawkowe1/2 szklanki
truskawek przesypanych
cukrem2 płaskie łyżki
cukru-pudru2-3 łyżki
syropu akacjowego
Galaretki rozpuściłam w trochę mniejszej ilości
wody ( 3 szklanki na 2
galaretki) i studziłam mieszając dokładnie.
Truskawki przesypałam
cukrem, rozgniotłam, a gdy puściły sok- zmiksowałam.Gdy
galaretka zaczęła tężeć, ubiłam
śmietankę z
cukrem-pudrem, dodałam do niej zmiksowane
truskawki ,
syrop akacjowy i stopniowo, mieszając trzepaczką, tężejącą
galaretkę. Wstawiłam do lodówki , po godzinie pianka już zastygła. Akacjowy
syrop nadał jej kwiatowo-
miodowy smak i zapach, zniknęła więc błyskawicznie.Smacznego !