Wykonanie
Za takie sałatki uwielbiam lato! Wystarczy wyjść do ogrodu ( lub na targ) , trochę obrać, pokroić, dosmaczyć i pyszna letnia
sałatka gotowa. Ja zrobiłam ją z
owoców z ogrodu , bazą są oczywiście
jabłka – dojrzałe już „na biało” papierówki i letnie, słodkie, czerwono – zielone
jabłka o nazwie Cesarz Wilhelm, bardzo smaczne. Znalazłam też kilka pierwszych żółtych
śliwek, okrągłych
renklod , zebrałam
maliny i resztę czerwonego
agrestu. Po drodze w lesie znalazłam trochę ostatnich
jagód. Goście się zajadali! Podaję przepis:kilka
jabłekkilka żółtych
śliwekszklanka
malin¾ szklanki czerwonego
agrestu½ szklanki
jagódtrochę
soku z cytryny3 łyżki słodkiego soku z
jabłek2 łyżki
syropu z kandyzowanego
arbuza ( przepis był w lipcu rok temu)
Jabłka obrać i pokroić w 16-tki, skropić
sokiem z cytryny, żeby nie sciemniały.
Śliwki pokroić na drobne kawałki.
Agrest obrać z szypułek i umyć.
Jagody i
maliny ostrożnie opłukać i dodać na końcu. Polać wszystko
sokiem jabłkowym i
syropem z
arbuza ( gdyby był za gęsty, to podgrzać trochę w kuchence na 300 W), delikatnie wymieszać. Podawać
sałatkę schłodzoną. Smacznego!