Wykonanie
Staram sie maksymalnie wykorzystywać obfitość swieżych
owoców w sezonie i podawać je na różny sposób. Jeden z nich to sałatki
owocowe. Nie wymyślam ich specjalnie, kroję to, co mam w domu lub ogródku, doprawiam
sokami owocowymi i
syropem z kandyzowanego
arbuzaOstatnio bazą każdej sałatki są
jabłka, papierówki – teraz słodkie, soczyste i kremowe oraz czerwone słodkie jabłuszka, które mi w tym roku obrodziły wyjątkowo. Podaję przepis:kilka
jabłekkilka
morelikilka
zółtych śliwekkawałek
arbuzakilka kawałków kandyzowanego
arbuzasok jabłkowy ( słodki)
syrop z kandyzowanego
arbuzaJabłka ze skórką lub bez ( jak kto lubi) kroimy w półplasterki,
śliwki i
morele w ósemki,
arbuz na kawałki podobnej wielkości. Mieszamy to wszystko w misce, polewamy
sokiem z
jabłek i kilkoma łyżkami
syropu z kandyzowanego
arbuza , dodajemy tez kilka kawałków tego ostatniego. Możemy schłodzic w lodówce. Smacznego!