ßßß Cookit - przepis na Sok jabłkowo arbuzowy

Sok jabłkowo arbuzowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Tym razem kolejna wariacja na temat soku arbuzowego, a mianowicie sok jabłkowo arbuzowy. Dodatkowo do wszystkich właściwości arbuza opisanych w jednym z wcześniejszych wpisów (klik) dochodzą jabłka które to poprzez dużą zawartość polifenoli chronią układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym przyczyniając się do zapobiegania chorobom Alzheimera, Parkinsona oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór jelita grubego oraz wątroby. Ponadto zawarte w jabłkach pektyny regulują perystaltykę jelit a dodatkowo wiążąc cholesterol i trójglicerydy w przewodzie pokarmowym zapobiegają ich wchłanianiu do krwi.
Składniki na 2 szklanki soku:
- Arbuz - 1/8
- Jabłka - 3 sztuki
Przygotowanie:
Arbuz i jabłka myjemy. Arbuza obieramy ze skóry a jabłka kroimy na cząstki wydrążając gniazda nasienne. Następnie wszystkie składniki wyciskamy. Warto na koniec zamieszać powstały sok aby się dobrze wymieszały smaki jabłka i arbuza.
Źródło:http://kuchniavege.blogspot.com/2014/05/sok-jabkowo-arbuzowy.html