Wykonanie
Tym razem kolejna wariacja na temat soku
arbuzowego, a mianowicie
sok jabłkowo arbuzowy. Dodatkowo do wszystkich właściwości
arbuza opisanych w jednym z wcześniejszych wpisów (klik) dochodzą
jabłka które to poprzez dużą zawartość polifenoli chronią układ nerwowy przed stresem oksydacyjnym przyczyniając się do zapobiegania chorobom Alzheimera, Parkinsona oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór jelita grubego oraz wątroby. Ponadto zawarte w jabłkach pektyny regulują perystaltykę jelit a dodatkowo wiążąc cholesterol i trójglicerydy w przewodzie pokarmowym zapobiegają ich wchłanianiu do
krwi.Składniki na 2 szklanki soku:-
Arbuz - 1/8-
Jabłka - 3 sztukiPrzygotowanie:
Arbuz i
jabłka myjemy.
Arbuza obieramy ze skóry a
jabłka kroimy na cząstki wydrążając gniazda nasienne. Następnie wszystkie składniki wyciskamy. Warto na koniec zamieszać powstały sok aby się dobrze wymieszały smaki
jabłka i
arbuza.