Wykonanie
To nasze ulubione danie ze słoiczka. Zimą, po otwarciu, najpierw wąchamy. Na prawdę – pachnie latem, jak nic ! Trzeba tylko znaleźć dobre
pomidory – dla nas najlepsze są te podłużne, dojrzewające na słońcu. Do tego
cebulka,
sól i
pieprz – i to wszystko. A efekt- niewspółmierny do nakładu pracy. Na prawdę , warto!
pomidory dojrzałe na słońcu na kg
pomidorów – 3-4 duże
cebulesól,
pieprzletnia
woda przegotowana
Pomidory pokroic na dość grube plastry, odrzucając końcówki. Lepiej nie obierać, bo kiedyś obrałam
pomidory ze skórki i
sałatka nie była tak smaczna…
Cebule obrać i pokroić w plastry też. Układać w wyparzonych słoiczkach
pomidory, przekładając od czasu do czasu
cebulą i posypując
solą i
pieprzem według uznania. Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od
spodu dłonią – ubiją się i będzie więcej. Zalać letnią przegotowaną
wodą prawie do pełna. Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z
wodą do ¾ wysokości słoiczków, zagotować i pasteryzować 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia, bo wtedy nabierają zapachu lata. Zimą po otwarciu koniecznie powąchać!Smacznego!