Wykonanie
            To nasze ulubione danie ze słoiczka. Zimą, po otwarciu, najpierw wąchamy. Na prawdę – pachnie latem, jak nic ! Trzeba tylko znaleźć dobre 
pomidory – dla nas najlepsze są te podłużne, dojrzewające na słońcu. Do tego 
cebulka, 
sól i 
pieprz – i to wszystko. A efekt- niewspółmierny do nakładu pracy. Na prawdę , warto!
pomidory dojrzałe na słońcu na kg 
pomidorów – 3-4 duże 
cebulesól, 
pieprzletnia 
woda przegotowana
Pomidory pokroic na dość grube plastry, odrzucając końcówki. Lepiej nie obierać, bo kiedyś obrałam 
pomidory ze skórki i 
sałatka nie była tak smaczna… 
Cebule obrać i pokroić w plastry też. Układać w wyparzonych słoiczkach 
pomidory, przekładając od czasu do czasu 
cebulą i posypując 
solą i 
pieprzem według uznania. Aby słoiczki ciasno wypełnić, uderzać od 
spodu dłonią – ubiją się i będzie więcej. Zalać letnią przegotowaną 
wodą prawie do pełna. Wstawić do dużego garnka z dnem zabezpieczonym papierem i z 
wodą do ¾ wysokości słoiczków, zagotować i pasteryzować 5 minut. Zostawić w przykrytym garnku do ostudzenia, bo wtedy nabierają zapachu lata. Zimą po otwarciu koniecznie powąchać!Smacznego!