ßßß
Robiłam ten deser w wakacje, kiedy zostało mi sporo placka drożdżowego i wysechł zapomniany na blasze… Postanowiłam go wykorzystać robiąc coś w rodzaju bajaderki w jednym kawałku. Dodałam do niej bakalie, które akurat miałam w domowych zasobach. Wyszedł smakowity deser, który zniknął błyskawicznie, no i placek drożdżowy się nie zmarnował…Dla aromatu dodałam trochę likieru curacao.1,5 szklanki okruszków suchego ciasta drożdżowego ( lub innego)1/2 szklanki mleka w proszku1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru2-3 łyżki kakao1/4 szklanki mleka2-3 łyżki likieru curacaorodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, pistacjeMleko, masło, cukier i kakao mieszamy w garnku , topimy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Studzimy lekko, dodajemy posiekane bakalie i okruszki ciasta. Studzimy do temperatury pokojowej, wtedy dodajemy mleko w proszku i likier, mieszamy dokładnie. Zastudzamy w pojemniku, gdy jest zimne, wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach deser jest gotowy. Jak już wspomniałam, u mnie zniknął błyskawiczne….Smacznego !