Wykonanie
O tej
porze nie wszystkie
winogrona rosnące w ogrodzie są „reprezentacyjne”. Te wyglądające mniej ciekawie, drobne i przebarwione wykorzystuję do kompotów. Robię je albo z samych
winogron, albo z dodatkiem
jabłek lub
gruszek ( te są najpyszniejsze). Dzięki temu wydłużyłam czas spożywania kompotów ze świeżych
owoców, bo mam jeszcze tylko węgierki, a kompoty z nich niezbyt lubimy. No, chyba, że dodam trochę
śliwek do
jabłek lub
gruszek, albo jednych i drugich…Przepis jest prosty:szklanka kulek z
winogron2
gruszki2-3 łyżki
cukruWinogrona ( i obrane i pokrojone
gruszki lub
jabłka) wkładam do odpowiedniego naczynia, sypię
cukier, zalewam
wodą, aby przykryła ich powierzchnię i wstawiam do kuchenki mikrofalowej na 12 mni na 700 W. Można też w garnku, ale te z kuchenki mają bardziej intensywny smak…
Potem przecedzam,
winogrona przyciskam łyzką, żeby z nich wyszło to, co najlepsze i odrzucam, bo są nieciekawe.
Gruszki lub
jabłka wkladam do dzbanka, wlewam sok i uzupełniam zimną przegotowana lub
mineralną wodą do pełna. Studzę . Niech się schowają
soki z kartoników ( a akurat
winogronowe bardzo lubię…) !Smacznego!