ßßß


Jak grill, to przeważnie mięso i kiełbaski, czasem szaszłyki. Ale warto wykorzystać dymiące się palenisko i ugrillować na końcu warzywka. Cukinie, kabaczki i bakłażany świetnie sie do tego nadają. Wystarczy przedtem je posolić, by zmiękły ( bakłażana też dlatego, by starcił goryczkę), polać oliwą i przyprawić. Potem kilka minut na grillu z obu stron i pyszne danie gotowe.duży bakłażan albo i dwasóloliwapieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskieBakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na około pól godziny, aby stracił goryczkę. Potem płuczemy i osuszamy.Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami według uznania. Ja dodałam gałkę muszkatołową, bo tak mi pasowała do bakłażana i okazało się, że było to dobre posunięcie.Macerujemy bakłażana kilkanaście minut, potem układamy na grillu. Wystarczy kilka minut z obu stron.Nam ten bakłażan smakował polany sosem koktajlowymSmacznego !