ßßß

Bardzo lubię domowe słodycze i na Wielkanoc zrobiłam dla mojej rodzinki czekoladowe jajka nadziane suszonymi śliwkami i morelami moczonymi dobę w wiśniówce. Są zrobione jak bajaderki, z nieudanego ciasta wegańskiego. Zapomniałam dodać do niego cukru ( zwykle przy podobnych ciastach dodaje cukier zmieszany z jajkami i dlatego zapomniałam). Córcia więc pracowicie je pokruszyła na drobny puch następnego dnia i wykorzystałam je do czekoladowych jajek.Ponieważ są inspirowane śliwkami w czekoladzie, dodaję je do akcji „Ciastko a’la batonik ”1, 5 szklanki okruszków ciasta1/2 szklanki mleka w proszkuPolewa :1/2 kostki masła lub dobrej margaryny1/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru3 łyżki kakaołyżka mąki ziemniaczanejłyżka wiśniówkipo 6 suszonych moreli i śliwek moczonych w wiśniówceWszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej i wiśniówki wrzucamy do garnka i topimy mieszając. Gotujemy kilka minut na malutkim ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wiśniówkę, mieszamy, studzimy chwilę. Wsypujemy okruszki ciasta i mieszamy dokładnie, na koniec do gęstości dodajemy mleka w proszku.Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Odsączamy śliwki i morele z alkoholu i przekrawamy wzdłuż na pół – jajka będą się łatwiej formować.Nabieramy kulkę masy , rozpłaszczamy na dłoni, wkładamy w środek odsączony owoc, formujemy nieduże jajko i odkładamy do zastudzenia. Trzymamy je w chłodnym miejscu, można w lodówce.Domowe czekoladowe jajka cieszyły się większym wzięciem, niż słodycze od zajączka, które zwyczajowo dostały moje wszystkie dzieci, mimo, że są już duże. Najlepiej skomentował to syn, który trafiwszy na jajko z morelą powiedział – o, nawet żółtka mająSmacznego !