Wykonanie
Uff! Koniec drylowania! Jedne z ostatnich
wiśni zostały zapieczone w kruszonce. To ulubiony sposób na
owoce mojej starszej córki , a dzisiaj ma urodziny, no to ma , to, co lubi… Ciast z
jajkami przecież nie je…Kruszonkę zrobiłam według jej pomysłu, z dodatkiem
kaszki manny. Podaję przepis:Miseczka wydrylowanych
wiśni3 łyżki
mąki3 łyżki
kaszki manny5 łyżek
cukru2 łyżki
margaryny2-3 łyżki
mąki z
kaszką do przesypania
wiśniWiśnie wydrylować, wsypac na durszlak i odcedzić najbardziej, jak sie da, bo sok absorbuje kruszonkę. Przesypać je
mąką z
kaszką, wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
mąką blachę.
Mąkę,
kaszkę i
cukier do kruszonki zmieszać, dodać pokrojoną
margarynę i zagnieść kruszonkę. Posypac nią
wiśnie i wstawić do piekarnika na 200 C na ok. pół godziny, az kruszonka się zrumieni. Wystudzić, kroić i podważać
łopatką, przenosząc na talerz. Trochę się przy tym kruszy, jak to kruszonka… Smacznego!