Wykonanie
Ciasto, zrobione na szybko i bez większej trudności. Potrzebna tylko większa paczka
herbatników lub
krakersów i masa budyniowa. U mnie w
masie mąkę ziemniaczaną zastąpiłam
kaszą manna.Rodzince zachciało się ciasta, a jak się okazało
mąkę ziemniaczaną wykończyły mi do wczorajszych klusek śląskich, więc posiłkowałam się tym co mam. Była lekka obawa, czy aby wyjdzie, bo robiłam pierwszy raz taką masę z
manny, ale wyszło i to bardzo dobrze. Lubię
manną i smak jak najbardziej mi odpowiadał. Bo w smaku przypominała
kaszkę manną na
mleku :). A to zawsze coś innego. Mama z siostrą trochę po marudziły, ale i tak cała brytfanka poszła nawet nie wiem kiedy.
Składniki:1/2 kostki
margaryny3-4 łyżki
cukru*2 szklanki
mleka4 łyżki
kaszy manny2
mąki pszennej2
jajkapaczka
herbatników (300g)Wykonanie:Szklankę
mleka zagotować z
margaryną i
cukrem.
Mąkę i
kaszę wymieszać ze szklanką
mleka i dodać
jajka.Następnie dodać do gotującego się
mleka, i mieszać, aż zgęstnieje, na małym ogniu. Zdjąć i przestudzić.Na foremkę prostokątną (20/20 cm) wykładać
herbatniki,
potem na to naszą masę i znów
herbatniki. Schłodzić w lodówce min. 2 godzinki,
herbatniki, najlepiej jak trochę zmiękną.Smacznego :)*
Cukru należy dodać według uznania, zależy od tego kto jaką słodkość lubi. Ja dodałam 4 łyżki i wyszło, jak dla mnie mocno słodkie.