Wykonanie
Nie udało mi się nigdzie kupić
mąki pszennej do wypieku
chleba tak jakby wszyscy zaczęli w Nowym Roku piec
chleb :)Na początek więc postanowiłam upiec
chleb według przepisu mojej sąsiadki.Zaczyn:- 500 g świeżych
drożdży- 300 - 500 g
mąki ( ja
daję ok 400 g
mąki pszennej typu 450 )- 0,5 l letniej
wody ( ile zabierze )Zaczyn wyrabiam w misce, wstawiam do wcześniej nagrzanego piekarnika i przykrywam ścierką. Tak po ok 30 minutach mój zaczyn chce "wyjść" z miski więc podnoszę ściereczkę i wtedy zaczyn opada. Taki zaczyn pozostawiam na ok 10 godz. Zazwyczaj zaczyn wyrabiam wieczorem i na drugi dzień zabieram się za pieczenie
chleba.Ciasto:- 1 kg
mąki pszennej- 2 łyżki
soli- 2 łyżki
cukru- ok 0,5 l letniej
wodyWszystkie suche składniki wkładam do miski, dodaję zaczyn wlewam trochę
wody i wyrabiam ciasto, mieszając cały czas w jedną stronę. Gdy jest potrzeba dodaję więcej
wody. Takie ciasto należy wyrabiać ok 10 minut.Ciasto wstawiam w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość na ok 1 godz.Po tym czasie wyjmuję je z misy formuję bochenek i kładę na blaszce, smaruję wierzch
wodą i zostawiam jeszcze na jakieś 15 minut by podrósł.
Chleb piekę w 180 stopniach ok 1,5 godz.
Chleb posypują
czarnuszką.Smacznego