Wykonanie
Czas na coś szybkiego,miękkiego i słodkiego, czyli na leguminę . Najczęściej go robię gdy zostanie mi
ryż z obiadu. Jak to moja połówka
mówi przemawia przez ciebie skompstwo , natomiast ja uważam że coś w rodzaju oszczędności , bo nie sztuka coś wyrzucić do kosza ale jeszcze coś z tego zrobić . A jeszcze jak sąsiadka wpada na ploteczki przy
kawce a nawet okruszka słodkiego nie ma . To ja się pytam czy to jest skompstwo czy gospodarność . Juz nie wspomnę o przyjemności , za oknem plucha a przy kominku
kawka i na słodko
ryż z
jabłkiem oraz bardzo miłe towarzystwo .

Składniki2 szklanki
ryżu1i 1/2
jabłek ( słodkich )3
jajkaszczypta
soli4 łyżki
cukru ( jeśli ma być bardzo słodki to więcej)
cukier waniljowy.200g
śmietanki 30%Wykonanie
Ryż płuczę i gotuję na półtwardo (jeśli wykorzystuję
ryż wcześniej ugotowany i miękki to potrzebna będzie
bułka tarta 2 łyżki )
jabłka obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach .
Jajka rozbijam i
żółtka dodaję do
ryżu a
białka ubijam na sztywną pianę . do
ryzu dodaje
cukier ,szczyptę
soli i mieszam dokładnie , następnie dodaję
jablka mieszam na koniec piana . (Jeśli korzystam z
bułki to ją tez teraz dodaję) Jeszcze raz mieszam . Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , można tez tortownicę posmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minutInny sposób przekładania to warstwa
ryżu ,warstwa
jabłek itd. Ja nie stosuje tego sposobu ,ponieważ jest za bardzo such po wypieczeniu . Dlatego mieszam wszystkie składniki i mój
ryż jest wilgotny . Jest to oczywiście moje zdanie .Zostaje tylko ubić
śmietankę z
cukrem waniljowym i coś słodkiego gotowe