ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu próbowałam robić chleb bezglutenowy, ale jakoś nie miałam do przepisów szczęścia i często wychodził mi z zakalcem. Kupiłam wczoraj mieszankę mąki bezglutenowej i wypróbowałam dzisiaj upiec z niej chleb.
W mieszance znajdują się: mąka ryżowa, kleik ryżowy, mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana, mąka gryczana, sól i niestety też jest guma guar, ale nie duży procent. Wiem, że też do przepisu dodałam drożdże, które nie każdy może spożywać, ale chlebek wyszedł bardzo dobry. No i ja czuję się po nim póki co bardzo dobrze. Do następnego dosypię jeszcze siemnię lniane i słonecznik.
Będę szukać jeszcze dla Was jeszcze bardziej "dietetycznego", bez dodatków przepisu na chleb bezglutenowy.
PRZEPIS:
SKŁADNIKI:
500 g mieszanki mąki bezglutenowej
7 g suchych drożdży
50 ml oleju słonecznikowego
400 ml letniej, przegotowanej wody
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
2. Wykładamy na blachę i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Nagrzewamy piekarnik na 250 st. C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i wkładamy chleb. Pieczemy około 50 minut.
....i GOTOWE !!!!
Źródło:http://dietetycznienacodzien.blogspot.com/2014/03/chleb-bezglutenowy.html