Wykonanie
Od jakiegoś czasu próbowałam robić
chleb bezglutenowy, ale jakoś nie miałam do przepisów szczęścia i często wychodził mi z zakalcem. Kupiłam wczoraj mieszankę
mąki bezglutenowej i wypróbowałam dzisiaj upiec z niej
chleb.W mieszance znajdują się:
mąka ryżowa, kleik
ryżowy,
mąka ziemniaczana,
mąka kukurydziana,
mąka gryczana,
sól i niestety też jest guma guar, ale nie duży procent. Wiem, że też do przepisu dodałam
drożdże, które nie każdy może spożywać, ale chlebek wyszedł bardzo dobry. No i ja czuję się po nim
póki co bardzo dobrze. Do następnego dosypię jeszcze
siemnię lniane i
słonecznik.
Będę szukać jeszcze dla Was jeszcze bardziej "dietetycznego", bez dodatków przepisu na
chleb bezglutenowy.

PRZEPIS:SKŁADNIKI:500 g mieszanki
mąki bezglutenowej7 g suchych
drożdży50 ml
oleju słonecznikowego400 ml letniej, przegotowanej
wody
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą



2. Wykładamy na blachę i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


3. Nagrzewamy piekarnik na 250 st. C, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i wkładamy
chleb. Pieczemy około 50 minut.....i GOTOWE !!!!
