ßßß
Jak nadmiar soli wpływa na nasz organizm?Zwiększa nasze ciśnienie krwi czyli automatycznie zwiększa ryzyko choroby nadciśnienia tętniczegoSpożywając nadmiar soli zatrzymujemy w swoim organizmie duże ilości wodyObciążamy prace nerekUpośledzamy wchłanianie wapnia. Dlatego też często łapią nas skurcze mięśni lub drga nam powieka. Brakuje nam najczęściej wapnia, który staramy się suplementować w tabletkach, ale podczas gdy dużo solimy suplementacja wapniem nie ma sensuDuże ilości soli (sodu/NaCl) zaburzają nam gospodarkę elektrolitową czyli sodowo-potasową, co skutkuje ogólnym zmęczeniem, zmęczeniem mięśni, złą praca serca… zwłaszcza u osób uprawiających systematycznie sporty lub stresujących sięSpożywanie dużych ilości soli może objawiać się nerwowością, bólami głowyA przede wszystkim sprzyja zachorowalności na nowotwory żołądkaJaka jest dozwolona ilość spożycia soli w codziennej diecie?Wg WHO zalecana ilość spożycia soli to 5-6g na dobę czyli jedna mała łyżeczka.Pamiętajmy też, że sól znajduje się w wielu produktach kupowanych przez nas. Są to m.in.:konserwy mięsnerybnych wędzoneśledziesłone wędlinykiełbasykiszonkiżółte serychipsypaluszkiinne solone przekąski
Najkorzystniej jest unikać spożywania w nadmiarze w/w produktów. Można samemu przyrządzać w domowych warunkach wędliny bez dodatku soli.Jak nauczyć się ograniczenia spożycia soli?Niestety nic innego wam nie poradzę, jak tylko zaprzestanie dosalania potraw i ograniczenia do minimum solenia waszych dań. Najtrudniejsze są pierwsze dwa tygodnie, ale zobaczycie, że już po tym czasie, kiedy będziecie chcieli spożyć posolone potrawy, będą one za słone.W ograniczeniu spożycia soli pomaga dodawanie do potraw suszonych ziół, spożywanie dużych ilości kasz, zwłaszcza gryczanej, pieczywa razowego, nasion strączkowych, pomidorów, bananów, suszonych owoców… Pamiętajmy jednak, aby z naszej diety wykluczyć również przyprawy typu: vegeta i kostki rosołowe. Czytajmy też dokładnie skład produktów, które chcecie zakupić, aby nie zawierały dodatków soli i glutaminianu sodu.