Wykonanie
Dlaczego tak często dietetycy i żywieniowcy ostrzegają przed nadmiarem spożywania soli?Ja również zwracam szczególną uwagę na nadmierne ilości spożywania
soli w naszej diecie. Osobiście nie
solę potraw, staram się używać duże ilości
ziół, czasami tylko w przepisach dodaję
sól, ale są to najczęściej niewielkie ilości np. 0,5 łyżeczki do
herbaty na całe danie. Używając przypraw danie staje się wyraźne w smaku, a
sól ten smak „zabija”.
Jak nadmiar
soli wpływa na nasz organizm?Zwiększa nasze ciśnienie
krwi czyli automatycznie zwiększa ryzyko choroby nadciśnienia tętniczegoSpożywając nadmiar
soli zatrzymujemy w swoim organizmie duże ilości
wodyObciążamy prace nerekUpośledzamy wchłanianie wapnia. Dlatego też często łapią nas skurcze
mięśni lub drga nam powieka. Brakuje nam najczęściej wapnia, który staramy się suplementować w tabletkach, ale podczas gdy dużo solimy suplementacja wapniem nie ma sensuDuże ilości
soli (sodu/NaCl) zaburzają nam gospodarkę elektrolitową czyli
sodowo-potasową, co skutkuje ogólnym zmęczeniem, zmęczeniem
mięśni, złą praca
serca… zwłaszcza u osób uprawiających systematycznie
sporty lub stresujących sięSpożywanie dużych ilości
soli może objawiać się nerwowością,
bólami głowyA przede wszystkim sprzyja zachorowalności na nowotwory żołądkaJaka jest dozwolona ilość spożycia
soli w codziennej diecie?Wg WHO zalecana ilość spożycia
soli to 5-6g na dobę czyli jedna mała łyżeczka.Pamiętajmy też, że
sól znajduje się w wielu produktach kupowanych przez nas. Są to m.in.:
konserwy mięsnerybnych wędzoneśledziesłone
wędlinykiełbasykiszonki
żółte serychipsypaluszkiinne solone przekąski
Najkorzystniej jest unikać spożywania w nadmiarze w/w produktów. Można samemu przyrządzać w domowych warunkach
wędliny bez dodatku
soli.Jak nauczyć się ograniczenia spożycia soli?Niestety nic innego wam nie poradzę, jak tylko zaprzestanie dosalania potraw i ograniczenia do minimum solenia waszych dań. Najtrudniejsze są pierwsze dwa tygodnie, ale zobaczycie, że już po tym czasie, kiedy będziecie chcieli spożyć posolone potrawy, będą one za słone.W ograniczeniu spożycia
soli pomaga dodawanie do potraw suszonych
ziół, spożywanie dużych ilości
kasz, zwłaszcza gryczanej,
pieczywa razowego, nasion strączkowych,
pomidorów,
bananów,
suszonych owoców… Pamiętajmy jednak, aby z naszej diety wykluczyć również
przyprawy typu:
vegeta i
kostki rosołowe. Czytajmy też dokładnie skład produktów, które chcecie zakupić, aby nie zawierały dodatków
soli i glutaminianu
sodu.