ßßß
Składniki :2 i ¼ szklanki mąki pszennej½ szklanki cukru pudru¼ szklanki miodu1 łyżeczka kakao4 łyżeczki przyprawy do piernika5 łyżek masła2 jajka1 łyżeczka sody oczyszczonejlukier do dekoracjiZacznij od przesiania do miski mąki. Następnie dodaj cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika.Miód razem z masłem rozpuść w małym garnuszku i odstaw do ostygnięcia.Następnie wlej do sypkich składników i wbij całe jajka. Sodę rozpuść w ociupince ciepłej wody i również wlej do reszty.Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, by się połączyły, a następnie wyrób ciasto na oprószonym mąką blacie.Jeżeli okaże się, że masa jest zbyt luźna, bo dodałaś np. za dużo wody do sody, nie przejmuj się – moje też wyszło luźne. Podsypałam je jeszcze odrobiną mąki i przełożyłam z powrotem do miski. Takie pozostawiłam na całą noc w lodówce.
Następnego dnia ciasto podziel sobie na mniejsze kawałeczki, bo tak łatwiej je będzie rozwałkowywać na mniejsze placki o grubości około 4 mm.Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C.Z podanej ilości składników wyłożyłam prawie 3 blachy (każdą partię piekłam osobno).Kiedy ostygną, udekoruj je w dowolny sposób lukrem. Możesz użyć gotowego, albo własnego (lukier przygotowany przeze mnie znajdziecie we wpisie – Kruche, kolorowe świąteczne ciasteczka).
Nie przejmujcie się, gdy ostygną będą twardawe – już drugiego dnia będą mięciutkie. Ja przechowuje je w metalowym pakowaniu.