Wykonanie

Faszerowane
pieczarki spełniają rolę przystawki lub dodatku do jakiegoś dania. Bardzo efektownie prezentują się na chociażby na imprezie imieninowej – polecam zaserwować, jeżeli zdarza wam się taką imprezę wyprawiać w domu.Potrzebne składniki to :duże
pieczarki (6-7 ja użyłam)1
jajkożółty ser w plastrach (ja użyłam 3 plastrów)
natka pietruszki (ja zużyłam ½)
czosnek (2 ząbki)2 łyżki
bułki tartej½
cytryny (sok do skropienia)
margaryna (do wysmarowania naczynia)
pieprz,
sól,
słodka papryka w proszku (do smaku)
Pieczarki opłukujemy i obieramy. Wykrawamy nóżki i drobno w kosteczkę je szatkujemy.

Szatkujemy nać.

Obieramy i przeciskamy przez maszynkę 2 ząbki
czosnku.

Roztrzepujemy
jajko.

Do miseczki z
jajkiem wrzucamy poszatkowane nóżki, nać i
czosnek oraz 2 łyżki
bułki tartej. Solimy i
pieprzymy dla smaku – razem mieszamy.
Sokiem z cytryny skrapiamy kapelusze
pieczarek, a następnie układamy w nich farsz (do 7
pieczarki mi nie wystarczyło dlatego z 7 zrobiło się 6).

Przykrywamy kawałkami
żółtego sera i dla kolorytu posypujemy odrobinką
słodkiej papryki.Żaroodporne naczynie smarujemy na spodzie
margaryną i układamy
pieczarki. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Wyciągamy po około 25-30 min.

Efekt końcowy:


Istnieje jeszcze wiele
winnych szkół jak przyrządzić faszerowane
pieczarki – tak jest zresztą z niemalże każdą potrawą.
Pieczarek mogliśmy np. nie obierać, tylko piec w skórce i nie w naczyniu żaroodpornym, tylko na gołej blasze. Cóż – mam nadzieję że te wam smakowały tak jak mnie – następnym razem może wypróbujemy inny przepisreklama