ßßß
Składniki (na 10 sztuk):2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki mleka 2%1 łyżka oleju1 żółtko20 tabletek słodzikapół opakowania drożdży instant (ok, 3,5g)Przesiej mąkę. Wymieszaj ją z drożdżami, olejem, rozgniecionym słodzikiem, żółtkiem i mlekiem. Wyrabiaj na jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3 płaskie łyżki cynamonu5 tabletek słodzikabiałko z 1 jajaUbij białko na pianę i, miksując, dodaj cynamon oraz rozdrobniony słodzik.Rozwałkuj na kształt prostokąta wyrośnięte ciasto. Posmaruj pianką cynamonową. Zwiń w rulon i pokrój szerokim nożem na 10 równych części. każdą z nich spłaszcz jeszcze palcami. Odłóż do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
Wartość Kaloryczna 125 kcal (1 ciastko )Białko 5,1 gWęglowodany 19 gTłuszcz 2 , 5 g