Wykonanie
Cudownie jest. Korzennie jest. Piekarnik mam.
Cynamon mam. ..
Ciasteczek czas!Przegrychy czas. Coś, co smakuje i syci. I smakuje . I celebruje jesień za oknem. Zza okna, zza kubka
herbaty. Miło przegryza się, nawet z kotem na kolanach wiercącym dziurę w brzuchu. Wersja pełnoziarnista popularnych
cynamonowych ślimaczków.

Składniki (na 10 sztuk):2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki
mleka 2%1 łyżka
oleju1
żółtko20 tabletek słodzikapół opakowania
drożdży instant (ok, 3,5g)Przesiej
mąkę. Wymieszaj ją z
drożdżami,
olejem, rozgniecionym słodzikiem,
żółtkiem i
mlekiem. Wyrabiaj na jednolitą masę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.3 płaskie łyżki
cynamonu5 tabletek słodzika
białko z 1 jajaUbij
białko na pianę i, miksując, dodaj
cynamon oraz rozdrobniony słodzik.Rozwałkuj na kształt prostokąta wyrośnięte ciasto. Posmaruj pianką
cynamonową.
Zwiń w rulon i pokrój szerokim nożem na 10 równych części. każdą z nich spłaszcz jeszcze palcami. Odłóż do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.

Wartość Kaloryczna 125 kcal (1
ciastko )
Białko 5,1 gWęglowodany 19 gTłuszcz 2 , 5 g