ßßß Cookit - przepis na Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
mąka bezglutenowa 400 g (u mnie mieszanka mix schar około 150 g, ryżowa i jaglana)
cukier 7 łyżek
cukier waniliowy 2 łyżki
jajka 2 szt
śmietana 18% 4 łyżki
masło 3/4 kostki (schłodzone)
prażone jabłka dowolna ilość (u mnie 2 szklanki)
cynamon
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Można sobie to ułatwić używając tłuczka do ziemniaków. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 2 h.
Rozgrzać piekarnik do 200 °C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i na papierze ułożyć warstwę ciasta z 2/3 całości. Pozostałą część włożyć do zamrażarki. Nakłuć ciasto widelcem i piec z termoobiegiem 25 minut. Następnie ułożyć prażone jabłka, oprószyć cynamonem i zetrzeć na grubych oczkach pozostałą część ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 200 °C (do zrumienienia). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=704