ßßß
Składniki:½ kg białej surowej białej kiełbasy lub parzonej2 cebule2 ząbki czosnku3 łyżki prażonej cebuli1 łyżka tłuszczu (smalec, olej)sól, pieprzWykonanie:Jeżeli mamy kiełbasę surową, to układamy ją w garnku i zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż się zaparzy. Osuszamy. Cebulę kroimy w krążki. Szkło żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy warstwę cebuli, na nią kładziemy kiełbasę a następnie z nów posypujemy krążkami cebuli. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do kiełbasy. Wszystko posypujemy prażoną cebulą.
Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 20 minut, bez przykrycia. Doskonale smakuje na gorąco z ulubionymi dodatkami.