Wykonanie

Składniki:½ kg białej surowej
białej kiełbasy lub parzonej2
cebule2 ząbki
czosnku3 łyżki prażonej
cebuli1 łyżka tłuszczu (
smalec,
olej)
sól,
pieprzWykonanie:Jeżeli mamy
kiełbasę surową, to układamy ją w garnku i zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż się zaparzy. Osuszamy.
Cebulę kroimy w krążki. Szkło żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy warstwę
cebuli, na nią kładziemy
kiełbasę a następnie z nów posypujemy krążkami
cebuli.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do
kiełbasy. Wszystko posypujemy prażoną
cebulą.

Doprawiamy
solą i
pieprzem. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 20 minut, bez przykrycia. Doskonale smakuje na gorąco z ulubionymi dodatkami.