Wykonanie
PleśniakOpublikowano 18 września 2012, autor: M.

Czas przygotowania: ok. 45 min+ 2 godz. mrożenia ciasta+ 1 godz. 15 min. pieczeniaSkładniki :5 szk.
mąki pszennej2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej250 dag
masła lub
margaryny (najlepiej „Kasia”)1, 5 szk.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia (Dr. Oetker)6 jaj3 łyżki
śmietany4-5 łyżek
kakao (najlepsze ciasto wychodzi z
kakao wedlowskim)
dżem z czarnej porzeczki (lub z
owoców leśnych)Przygotowanie:
Mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia, szklankę
cukru,
żółtka,
margarynę i
śmietanę złączyć razem i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy częsci- do jednej dodać
kakao. Wszystko wstawić do zamrażalnika na ok. 2 h.Blachę wysmarować tłuszczem i posypać
bułką tartą. Na dno zetrzeć ciasto jasne, po czym wyłożyć na powstałą warstwę
dżem. Na
dżem zetrzeć ciasto ciemne. Na ciasto ciemne- pianę z
białek ubitą z połową szklanki
cukru i 2 łyżkami
mąki ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć ciasto jasne. Piec ok. 75 min w temperaturze 200-220 st. C.Wierzch ciasta po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →