ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Pleśniak
Opublikowano 18 września 2012, autor: M.
Czas przygotowania: ok. 45 min+ 2 godz. mrożenia ciasta+ 1 godz. 15 min. pieczenia
Składniki :
5 szk. mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 dag masła lub margaryny (najlepiej „Kasia”)
1, 5 szk. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (Dr. Oetker)
6 jaj
3 łyżki śmietany
4-5 łyżek kakao (najlepsze ciasto wychodzi z kakao wedlowskim)
dżem z czarnej porzeczki (lub z owoców leśnych)
Przygotowanie:
Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, szklankę cukru, żółtka, margarynę i śmietanę złączyć razem i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy częsci- do jednej dodać kakao. Wszystko wstawić do zamrażalnika na ok. 2 h.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno zetrzeć ciasto jasne, po czym wyłożyć na powstałą warstwę dżem. Na dżem zetrzeć ciasto ciemne. Na ciasto ciemne- pianę z białek ubitą z połową szklanki cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć ciasto jasne. Piec ok. 75 min w temperaturze 200-220 st. C.
Wierzch ciasta po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/18/plesniak