ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe z konfiturą z róży

Rogaliki drożdżowe z konfiturą z róży

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 17 września 2012, autor: M.
Czas przygotowania: ok. 1 , 5 godz.+ ok. 30 min pieczenia
Składniki:
50 dag mąki
1 jajko
1 szk. mleka
5 dag masła lub margaryny (używam margaryny „Kasia”)
10 dag drożdży
2-3 łyżki cukru
konfitura różana
Przygotowanie:
Z lekko podgrzanego mleka, dwóch łyżeczek cukru i drożdży przygotować rozczyn. Gdy urośnie, dodać go do mąki, wbić jajko, dodać stopione masło i resztę cukru. Zagnieść ciasto, rozwałkować i pociąć je na trójkąty. Ułożyć na nich niewielką ilość nadzienia. Uformować rogaliki i odstawić je na ok. 20 min do ciepłego miejsca, po czym posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. ok. 200 st. C na złoty kolor.
Informacje o M.
Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2012/09/17/rogaliki-drozdzowe-z-konfitura-z-rozy