Wykonanie
Opublikowano 17 września 2012, autor: M.

Czas przygotowania: ok. 1 , 5 godz.+ ok. 30 min pieczeniaSkładniki:50 dag
mąki1
jajko1 szk.
mleka5 dag
masła lub
margaryny (używam
margaryny „Kasia”)10 dag
drożdży2-3 łyżki
cukrukonfitura różanaPrzygotowanie:Z lekko podgrzanego
mleka, dwóch łyżeczek
cukru i
drożdży przygotować rozczyn. Gdy urośnie, dodać go do
mąki, wbić
jajko, dodać stopione
masło i resztę
cukru. Zagnieść ciasto, rozwałkować i pociąć je na trójkąty. Ułożyć na nich niewielką ilość nadzienia. Uformować rogaliki i odstawić je na ok. 20 min do ciepłego miejsca, po czym posmarować roztrzepanym
białkiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temp. ok. 200 st. C na złoty kolor.Informacje o M.Gotowanie jest moją pasją odkąd pamiętam, a czas spędzony w kuchni odpręża mnie i pozwala na realizację moich szalonych, kulinarnych pomysłów. Oprócz gotowania relaks zapewniają mi medyczne thrillery Robina Cooka i dreszczowce Cobena. Polscy autorzy? J.L. Wiśniewski i A.Sapkowski! Nie jestem singielką, więc pysznymi potrawami rozpieszczam mojego chłopaka. Jeszcze nigdy nie skarżył się na jakość moich wypieków i obiadów, więc... może i Wam przysmakują? :)Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →