Wykonanie
Za oknem śnieg cały czas prószy, temperatura coraz niższa (w
sumie środek zimy więc nie powinnam być zaskoczona), ale przecież zapowiadali, że będzie się już ocieplać.A tu rano znów -11º .W tak trudnym czasie trzeba sobie jakoś radzić i przyjmować witaminki.Wiadomo, najlepiej te naturalneZdradzając Wam przepis na moje troszkę mniej tradycyjne kotlety mielone obiecałam jeszcze surówkę.Zatem do dzieła!Surówka gościła na naszym dzisiejszym obiedzie, pyszna, a do tego bomba witaminy C
Kapusta kiszona, bo o niej
mowa, wiadomo nie od dziś, dostarcza dużą dawkę witaminy C, a tym samym wzmacnia naszą odporność. Do tego jest bogata w witaminę K, E, potas, kwas foliowy… jednym słowem SAMO ZDROWIE(źródło)Na zimę jak znalazł.Przepis, który dziś Wam polecam jest dość szybki w przygotowaniu w sam raz do ekspresowych kotlecików.Składniki na surówkę z
kapusty:
kapusta kiszona ok. 350 gramów
cebulażurawina suszonamiódłyżka
oliwy
Sposób przygotowania:
Kapustę odsączamy i kroimy.
Kapusty kiszonej staramy się nie płukać.
Woda pozbawia naszą kapuchę cennych składników wspomagających trawienie tłuszczów.Do
kapusty dodajemy drobno pokrojoną
cebulę oraz garść
suszonej żurawiny.
Kapustę polewamy sosem przygotowanym z łyżki
oliwy oraz dwóch łyżek
miodu (można lekko podgrzać
miód w mikrofali, by stał się płynny).

Całość mieszamy i w zasadzie nasza surówka z
kapusty gotowa.Śmiało możemy podawać do obiadu zimową
porą
A Wy w jakiej formie najbardziej lubicie
kapustę kiszoną?Próbowaliście już wersję z
miodem i żurawiną?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...