ßßß
Składniki, których potrzebujesz:ArbuzMozzarellaPomidorki (najlepiej daktylowe)BazyliaLimonkaAwokadoSól, pieprzPierś z kurczaka (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Świeże listki bazylii myjemy, lekko osuszamy i wrzucamy do miseczki. Następnie pomidorki przekrajamy na połówki i łączymy z bazylią. Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy w niewielką kostkę. Awokado obieramy i kroimy w cienkie paseczki o ile nam się uda. Mi trafiło się bardzo dojrzałe awokado, więc o równych paseczkach mogłam tylko pomarzyć, wybrałam miąższ łyżeczką, podzieliłam na mniejsze części i przełożyłam do miseczki. Mozzarellę pokroiłam w plastry, lekko przyprawiłam pieprzem i ułożyłam w miseczce (świetnie sprawdzi się tu również mozzarella w kulkach). Wersję obiadową możemy wzbogacić o smażoną bez oleju pierś z kurczaka, natomiast na kolację spokojnie możemy podać sałatkę bez dodatku mięsa. Całość skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, lekko mieszamy i zjadamy natychmiast.Sałatka caprese z arbuzem to danie banalnie proste, z lekko słodkawą nutą, a do tego bardzo orzeźwiające. Idealne na wakacyjne obiadokolacje.Arbuzy i sałatki to zdecydowanie moje wakacyjne must have w kuchni!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...
