Wykonanie
            Telefon: „Wpadniemy za godzinę na kawkę”.Niespodziewani goście? Chyba każdy z nas miał choć raz taką sytuację? W lodówce pustki, słodkości w domu 
zero, nie licząc słoika z 
miodem, 
cukiernia daleko, co nam pozostaje? Gotowe 
ciastka i 
cukierki, w końcu na własnoręcznie przygotowane słodkości już chyba za późno? Niekoniecznie! Zawsze możesz sięgnąć po niezawodne 
ciasto francuskie . Dobra może nie jest ono super zdrowe i niskokaloryczne, ale dostępne prawie w każdym sklepie spożywczym, przygotowanie ekspresowe, a możliwości podania całe mnóstwo! Z 
owocami, 
czekoladą, 
konfiturą, czy po prostu posypane 
cukrem. Czas przygotowania 20 minut i to już z pieczeniem, wiec zostanie nam jeszcze chwilką na ogarnięcie mieszkania.Co potrzebujemy?Opakowanie 
ciasta francuskiego,
Żółtko,
Konfitura, 
czekoladaSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 180º. Ciasto rozwijamy, smarujemy po całości 
konfiturą
i ponownie zwijamy w rulon.

Zawinięte ciasto smarujemy roztrzepanym 
żółtkiem i kroimy na ok. 3 cm paski.

Po wierzchu możemy posypać 
ciastka cukrem. Nasze zawijaski układamy na blaszce i do piekarnika. Pieczemy ok 15-20 minut lekko studzimy i czekamy na gości. Moje ekspresowe 
ciasteczka francuskie podałam z 
konfiturą żurawinową, ale można wykorzystać tu 
czekoladę lub ulubiony 
dżem.

Po tak ekspresowym przepisie nie pozostaje mi nic innego jak czekać na moich gości i miło spędzić wieczór.Wam również życzę udanego wieczoru,SmakUla.Podziel się...
