Wykonanie
A może by tak coś na słodko? Coś zdrowego i sycącego, coś do szkoły i pracy, coś dla małych i dużych? Co powiecie na
ciastka owsiane z
orzechami i gruszką? Jak dla mnie duże TAK.
Orzechy, których napakowałam całkiem sporo do moich
ciasteczek to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu oraz koncentrację. Pomimo dość sporej kaloryczności i zawartości tłuszczu (tych zdrowych i potrzebnych oczywiście)
orzechy zapobiegają odkładaniu się dodatkowych kilogramów i regulują metabolizm organizmu, dlatego też zalecane są w wielu dietach oraz zdrowym stylu życia. Poza tym
orzechy to przede wszystkim magnez, który zdecydowanie przyda się osobom pijącym dużo
kawy, narażonym na stres, żelazo polecane szczególnie anemikom czy potas . Nie wspomnę już o bogactwie witaminy młodości- E, C i witamin z grupy B. Tak wiele dobrego w jednym miejscu a wymaga od nas tak niewiele czasu i pracy. Zapraszam po przepis na
ciastka owsiane z
orzechami i
gruszką.

Składniki:
Płatki owsiane ok. 150 g
Płatki jaglane ok. 1 garść
Zarodki pszenne ok. 1 garśćPopping z
amarantusa ok. 1 garść
Gruszka 2 sztuki
Orzechy laskowe lub
migdały 150-200 g
Siemię lniane 2 łyżki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Jajka 2 szt.Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, jaglane oraz
zarodki pszenne rozdrabniamy w blenderze. Przesypujemy do miski, dodajemy popping z
amarantusa, tartą
gruszkę, 2
żółtka, rozdrobnione
orzechy,
siemię lniane oraz
proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę
białka, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, za pomocą łyżki formujemy okrągłe
ciasteczka.
Ciastka owsiane z
orzechami pieczemy 20-30 minut. Zdrowa przekąska na niedziele popołudnie gotowa. Z czystym sumieniem możemy zapakować
ciastka owsiane naszemu dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy jako zdrową i bardzo sycącą przekąskę.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...