ßßß
Składniki:Korzeń seleraKoncentrat pomidorowyPapryka słodkaChilliZioła prowansalskieCząberPieprz ziołowyOliwaMarchew (opcjonalnie)Sposób przygotowania:Korzeń selera obieramy, myjemy i kroimy w paski jednakowej grubości. Surowe frytki z selera przyprawiłam ok. 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, ziołami prowansalskimi, szczyptą chilli, cząbrem, pieprzem ziołowym.
Całość wymieszałam i odstawiłam na ok. 15-20 minut, aby frytki lepiej przeszły smakiem ziół. Na koniec frytki z selera lekko skropiłam oliwą i rozłożyłam na blaszce do pieczenia. Piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180° z grzaniem góra/dół. Po 20 minutach pieczenia włączyłam termoobieg. Złociste frytki możemy podać z ulubionym dipem.
Do frytek z selera możemy dodać także inne warzywa, pokrojone w słupki. Ja zdecydowałam się dodać trochę marchewki pokrojonej w cieniutkie paski, żeby osłodzić co nieco frytki. Wyszło naprawdę ciekawe połączenie smakowe, lekko przypieczone i chrupiące z wierzchu frytki z miękkim środkiem. Żałowałam tylko, że zdecydowałam się pokroić zaledwie jeden, średniej wielkości korzeń z selera, bo frytki w takiej formie bardzo wciągają. Na koniec dodam tylko, że 10 dag korzenia selera ma zaledwie 7kcal oraz całą masę witamin m. in. witaminę C, E, B, PP, kwas foliowy, fosfor, wapń, potas, cynk i wiele, wiele innych. Więc może następnym razem zamienisz ziemniaczane frytki na ich zdrowszy odpowiednik?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...