Wykonanie
Orzechy włoskie to moje ukochane
orzechy, zwłaszcza świeżo wyłuskane i najgoręcej takie polecam.Żadna
mąka nie jest tutaj potrzebna, a co najważniejsze placki są bardzo sycące i jest to uczucie sytości, które wystarcza na długo. Przepis przyda się tym, którzy są na diecie bezglutenowej oraz tym, którzy chcą lub powinni ograniczyć węglowodany albo po prostu zjeść coś dobrego, ale nieco odmiennego niż zwykle.W wersji rozpustnej polecam do tych placuszków daktyladę lub chutney . Przygotowanie jest proste i szybkie, a placki sprawdzają się także na zimno z dowolnymi dodatkami, np. na słono z
sosem czosnkowym.
Składniki (na 10-12 średnich placków – 3 porcje)2 szklanki wyłuskanych
orzechów włoskich3
jaja0,5 szklanki
wody mineralnej lekko gazowanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnymszczypta
soli1-2 łyżki
oleju kokosowego do posmarowania patelni
Przygotowanie
Orzechy włoskie zmielić w młynku na
mąkę i wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Jaja rozbić trzepaczką na jednolitą masę, aby się lekko spieniły. Dodać do
włoskich orzechów razem z
wodą i wymieszać. Kłaść łyżką placki na rozgrzaną i posmarowaną
olejem kokosowym patelnię, po 3-4 placki na jedno smażenie. Podsmażać na rumiano, uważając, żeby placki się nie przypaliły. Podawać na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.