Wykonanie
Nie jadam codziennie owsianki na śniadanie, ale lubię w niedzielny poranek albo wtedy, kiedy mam dzień wolny, przygotować te właśnie kluski. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a domownicy wydają się przyjemnie oszukani, że to nie owsianka albo granola. Nie mają pojęcia, że jedzą
płatki.Kluseczki można jeść też na zimno, np. zabrać do pracy zanurzone w pysznym sosie i dodać jeszcze więcej ulubionych
owoców do tego zestawu.

Składniki na 3 porcje (12 klusek)2 szklanki drobnych
płatków owsianych1 i ¼ szklanki wrzątku3 łyżki
mąki kokosowej1 duże
jajo8
suszonych daktyliszczypta
soliSmoothie2 łyżki
soku z cytryny¼ szklanki
mleka kokosowego1 dojrzały, jasny
bananDekoracjanasiona chiamrożone
maliny lub inne
owoce mrożone lub świeże


Przygotowanie
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, a gdy będą miękkie odcedzić.
Płatki owsiane wsypać do miski, posolić, zalać wrzątkiem i bardzo dobrze wymieszać. Lekko przestudzić i dodać pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wyrobić na bardzo gęstą i kleistą masę. Jeszcze chwilkę przestudzić (około 10 minut), żeby masa była bardziej zwarta. Uformować niewielkie kulki zwilżonymi dłońmi. Zagotować w garnku
wodę z odrobiną
soli i wrzucać kluski partiami. Gotować 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię.Smoothie
Banana obrać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Wylać smoothie na dno każdego talerza i ułożyć na nim kluski. Posypać chia i
malinami.