ßßß Cookit - przepis na Zupa na sałacie rzymskiej z czerwoną soczewicą i kolendrą

Zupa na sałacie rzymskiej z czerwoną soczewicą i kolendrą

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię jeść sałatę rzymską, także w wersji na ciepło. Jest dużo słodsza niż inne sałaty i duszona albo w zupie, jest znakomita. Zwykle w opakowaniu są trzy małe sałaty, więc dwie zużywam na zupę, a ostatnią zawsze jem na surowo. Sałata rzymska ma największą zawartość witaminy C wśród sałat i w okresie wiosennym szczególnie pomaga wzbogacić nasz jadłospis.
Składniki (na 4 porcje)
2 małe sałaty rzymskie
1 szklanka pomidorów bez skórki w kawałkach
¾ szklanki soczewicy czerwonej
1 mały pęczek świeżej kolendry
0,5 selera
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płatków drożdżowych
garść kiełków słonecznika
¼ szklanki mleka kokosowego
sól, pieprz, szczypta kolendry mielonej
5 szklanek wody lub więcej, wedle potrzeby
Przygotowanie
Sałaty, selera i świeżą kolendrę umyć i poszatkować, selera obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Do dużego garnka wlać łyżkę oliwy i rozgrzać. Gdy oliwa będzie gorąca, wsypać soczewicę, sałatę, kolendrę i selera. Smażyć chwilę, mieszając i zalać 4 szklankami wody. Gotować, aż warzywa będą miękkie i soczewica zacznie się rozpadać (około 40 minut). Wówczas dodać pomidory, przyprawy, resztę oliwy i sól. Podawać z kleksem mleka kokosowego i kiełkami słonecznika.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/zupa-na-saacie-rzymskiej-z-czerwona.html