ßßß Cookit - przepis na Placek gryczany z orzechami i sałatą rzymską

Placek gryczany z orzechami i sałatą rzymską

nazwa

Wykonanie

O zaletach kaszy gryczanej można powiedzieć dużo, ale jadanie jej samotnej, jako dodatek do obiadu to nie bardzo w moim stylu. Najbardziej lubię wzbogacać jej smak przez dodanie do niej tego, co znajduję w lodówce. Ponieważ gotowanie jest ważne, ale czas na inne wspaniałości i rozwój osobisty, też jest potrzebny. A więc? Szybko i na temat. Kasza ugotowana poprzedniego dnia, albo uratowana z poprzedniego posiłku, orzechy dobre dla mózgu i nie tylko, sałata rzymska i piekarnik. Kasza niepalona jest bardziej wartościowa, a palona intensywniejsza w smaku. Zawartość mojej szafki zdecydowała o tym połączeniu i powinno to zadowolić smakoszy obu kasz, ponieważ kompozycja okazała się perfekcyjna.
Składniki (na foremkę o wymiarach około 20 x 10 cm)
0,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
0,5 szklanki kaszy gryczanej palonej
2 cebule
4 ząbki czosnku
50 g orzechów nerkowca
50 g orzechów arachidowych niesolonych
1 łyżka masła klarowanego
1 mała sałata rzymska
oliwa z oliwek do posmarowania placka z wierzchu, około 1 łyżeczki
Dressing do sałaty
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę ugotować na kleisto w proporcji 2:1 na maleńkim ogniu. Cebulę pokroić bardzo drobno w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Orzechy zmielić w blenderze lub młynku do kawy na proszek, ale nie na pastę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażyć na rumiano, leciutko podlewając wodą. Na koniec wodę odparować. W dużej misce wymieszać kaszę z orzechami, cebulką i czosnkiem. Bardzo dobrze wyrobić masę na kleisto ręką lub drewnianą łyżką. Sałatę rzymską umyć, osuszyć i oddzielić listki. Serduszko można zjeść z resztką dressingu na zaostrzenie apetytu na placek. W większej misce wymieszać sałatę z dressingiem z oliwy i octu tak, aby listki w miarę dobrze się nim pokryły. Naczynie do pieczenia wyłożyć listkami sałaty i nałożyć na warstwę liści nadzienie. Bardzo dobrze ugnieść masę łyżką i uklepać. Listki sałaty wystające za bardzo ponad masę odciąć i ułożyć na placku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ˚C i piec przez 0,5 godziny. Na ciepło placek trzeba wybierać łyżką i trochę się rozpada. Na zimno można kroić bez kłopotu. W obu wersjach pyszny!
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/02/placek-gryczany-z-orzechami-i-saata.html