ßßß
Składniki (4 porcje)150 g młodego jędrnego szpinaku (po prostu szpinak baby)1 czerwona cebula0,5 dużego owocu granatu100 g obranych kasztanów jadalnych4 jaja z ekologicznego chowu ugotowane na półtwardo
Dressing3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin4 łyżki octu balsamicznego - mała uwaga2 łyżki soku z cytryny1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku1 łyżeczka soli ziołowej, odrobina pieprzuPrzygotowanieGranat umyć, przekroić i w większej misce wyjąć pestki za pomocą noża lub łyżki. Kasztany posiekać na mniejsze kawałeczki. Szpinak opłukać, odsączyć i włożyć do miski. Składniki dressingu dokładnie połączyć i wymieszać ze szpinakiem. Pokroić cebulę w cieniutkie plastry lub kosteczkę i dodać do szpinaku. Wsypać do całości pesteczki granatu i kasztany. Wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie ugotować jaja (Ja wkładam je do zimnej wody, ustawiam na palniku i gotuję 6 minut od momentu, w którym woda zawrze. Wtedy są miękkie i lekkostrawne. No i pyszne!). Ugotowane jaja obrać ze skorupek, przekroić i ułożyć po cztery ćwiartki na każdej porcji sałatki.