ßßß Cookit - przepis na Sałatka brzoskwiniowa z selerem i rodzynkami

Sałatka brzoskwiniowa z selerem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Brzoskwinie prawie się skończyły, a ja nie zdążyłam jeszcze pokazać swojej super szybkiej i sycącej sałatki. Połączenie smaków może wydawać się przewrotne, ale potrawa broni się sama tym, co ma najlepsze, czyli własnym smakiem. Jak nie przepadacie za selerem, może w tej postaci Was zachwyci? To zawsze kolejny trik, żeby warzywa o dyskusyjnym smaku, czynić bohaterem potraw tak, żeby ich smak nie dominował, a łączył się w precyzyjny sposób z resztą składników.
Składniki
3 duże brzoskwinie
2 średnie selery korzeniowe
3 rzodkiewki (opcjonalnie, bez nich też jest ciekawie)
2 garście rodzynek
150 g jogurtu naturalnego
2 czubate łyżki majonezu bio
sól
Przygotowanie
Selery myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brzoskwinie parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Umytą rzodkiewkę siekamy na półplasterki i mieszamy trzepaczką jogurt z majonezem na jednolity krem. Utarty seler i brzoskwinie wsypujemy do dużej miski, dodajemy rzodkiewkę i rodzynki. Solimy i dodajemy sos jogurtowo - majonezowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. I… już.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/10/saatka-brzoskwiniowa-z-selerem-i.html