Wykonanie
Ziemniaki wcale nie muszą być nudnym codziennym dodatkiem do obiadu. Mogą stać się wspaniałym daniem głównym, zaskoczyć nas i naszych gości. Wszystko zależy od przypraw, których użyjemy. Ja uwielbiam hinduski sposób przyprawiania dań, ale świadomie chcę się jedynie nim inspirować i podążać ścieżką własnego smaku. Jest pikantnie i łagodnie zarazem. Smaki się przenikają i podróżujemy po kulinarnym świecie nie ruszając się od naszego kuchennego stołu.

Składniki (2 porcje)1 kg obranych
ziemniaków2 małe
ostre papryczki2 łyżki
masła klarowanego2 łyżki czarnej
gorczycy4 łyżki
mleka kokosowego1 łyżeczka
imbiru0,5 łyżeczki
kurkumysólPapier ryżowy: 6-7 sztuk1 łyżka
oliwyprzyprawy do posypania:
papryka słodka,
kolendra suszona w listkach

Przygotowanie
Ostrą papryczką umyć, obrać i pokroić. Zmiksować z odrobiną
wody na pastę.
Ziemniaki zalać
wodą, dodać
sól i ugotować. Gdy będą już prawie gotowe, na patelni rozgrzać
masło klarowane i wrzucić czarną
gorczycę. Smażyć, aż nasiona zaczną strzelać, wsypać
imbir i
kurkumę. Dodać ugotowane, odcedzone i utłuczone
ziemniaki oraz pastę z
ostrych papryk. Wymieszać i podsmażać przez chwilę, podlewając
mlekiem kokosowym i posolić. Odstawić patelnię z
ziemniakami.
Papier ryżowy zanurzamy w talerzu z letnią
wodą, kładziemy na deskę i nadziewamy masą ziemniaczaną. Zwijamy i układamy naleśniki w żaroodpornym naczyniu, smarujemy je
oliwą z wierzchu, posypując
przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 25 minut. Gdy naleśniki się podpieką, od razu podajemy.