ßßß
Składniki (2 porcje)1 kg obranych ziemniaków2 małe ostre papryczki2 łyżki masła klarowanego2 łyżki czarnej gorczycy4 łyżki mleka kokosowego1 łyżeczka imbiru0,5 łyżeczki kurkumysólPapier ryżowy: 6-7 sztuk1 łyżka oliwyprzyprawy do posypania: papryka słodka, kolendra suszona w listkach
PrzygotowanieOstrą papryczką umyć, obrać i pokroić. Zmiksować z odrobiną wody na pastę. Ziemniaki zalać wodą, dodać sól i ugotować. Gdy będą już prawie gotowe, na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić czarną gorczycę. Smażyć, aż nasiona zaczną strzelać, wsypać imbir i kurkumę. Dodać ugotowane, odcedzone i utłuczone ziemniaki oraz pastę z ostrych papryk. Wymieszać i podsmażać przez chwilę, podlewając mlekiem kokosowym i posolić. Odstawić patelnię z ziemniakami. Papier ryżowy zanurzamy w talerzu z letnią wodą, kładziemy na deskę i nadziewamy masą ziemniaczaną. Zwijamy i układamy naleśniki w żaroodpornym naczyniu, smarujemy je oliwą z wierzchu, posypując przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 25 minut. Gdy naleśniki się podpieką, od razu podajemy.