ßßß Cookit - przepis na Kartofelki na bis, czyli zapiekane naleśniki orientalne

Kartofelki na bis, czyli zapiekane naleśniki orientalne

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki wcale nie muszą być nudnym codziennym dodatkiem do obiadu. Mogą stać się wspaniałym daniem głównym, zaskoczyć nas i naszych gości. Wszystko zależy od przypraw, których użyjemy. Ja uwielbiam hinduski sposób przyprawiania dań, ale świadomie chcę się jedynie nim inspirować i podążać ścieżką własnego smaku. Jest pikantnie i łagodnie zarazem. Smaki się przenikają i podróżujemy po kulinarnym świecie nie ruszając się od naszego kuchennego stołu.
Składniki (2 porcje)
1 kg obranych ziemniaków
2 małe ostre papryczki
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki czarnej gorczycy
4 łyżki mleka kokosowego
1 łyżeczka imbiru
0,5 łyżeczki kurkumy
sól
Papier ryżowy: 6-7 sztuk
1 łyżka oliwy
przyprawy do posypania: papryka słodka, kolendra suszona w listkach
Przygotowanie
Ostrą papryczką umyć, obrać i pokroić. Zmiksować z odrobiną wody na pastę. Ziemniaki zalać wodą, dodać sól i ugotować. Gdy będą już prawie gotowe, na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić czarną gorczycę. Smażyć, aż nasiona zaczną strzelać, wsypać imbir i kurkumę. Dodać ugotowane, odcedzone i utłuczone ziemniaki oraz pastę z ostrych papryk. Wymieszać i podsmażać przez chwilę, podlewając mlekiem kokosowym i posolić. Odstawić patelnię z ziemniakami. Papier ryżowy zanurzamy w talerzu z letnią wodą, kładziemy na deskę i nadziewamy masą ziemniaczaną. Zwijamy i układamy naleśniki w żaroodpornym naczyniu, smarujemy je oliwą z wierzchu, posypując przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 25 minut. Gdy naleśniki się podpieką, od razu podajemy.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/10/kartofelki-na-bis-czyli-zapiekane.html