Wykonanie
Czas na
kalafiory niedługo minie i chciałam jeszcze kolejny raz poczuć smak tego szlachetnego warzywa w połączeniu z tym niezwykłym sosem. To danie składa się z
trzech podstawowych składników:
kalafiora,
masła orzechowego i
mleka kokosowego.Zalety
kalafiora, to przede wszystkim właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace, a także wzmacniające odporność. Dodatkowym plusem jest bardzo niska kaloryczność tego warzywa, niespełna 25 kcal w 100 g!
Masło orzechowe i
mleko kokosowe świetnie uzupełnią energetyczność posiłku i sprawią, że poczujemy się naprawdę najedzeni.Zapomnijmy o spalonej
bułce tartej i stwórzmy nowoczesną wersję
kalafiorowego szaleństwa!

Składniki1 średni
kalafior4 czubate łyżki
masła orzechowego bez
soli i
cukru¾ szklanki
mleczka kokosowego1
por drobno pokrojony1 łyżka tłuszczu
kokosowego2 łyżeczki
currysól
Przygotowanie
Kalafiora ugotować na parze, przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić
pora i podlewając
wodą, udusić do miękkości. Dodać
masło orzechowe i trochę
wody, aby łatwiej się rozpuściło. Mieszać, dopóki masa na patelni nie nabierze gładkiej konsystencji. Odparować trochę
wodę, wlać
mleczko kokosowe i dodać
przyprawę curry oraz
sól. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wymieszać z ugotowanym na parze
kalafiorem.