ßßß
SkładnikiCiasto100 g mąki pszennej razowej100 g mąki kukurydzianej100 g masła1 żółtko3 łyżki zimnej wodyszczypta soliNadzienie250 g serka mascarpone2 jajasok i skórka z 1 cytryny4 łyżki delikatnego miodu (akacjowy, lipowy – o lekko skrystalizowanej konsystencji)2 małe świeże figi lub 1 duża2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej1 łyżeczka miodu do posmarowania wierzchu ciasta
PrzygotowanieW misce wymieszać składniki sypkie na ciasto, dodać masło, wodę i żółtko i zagnieść szybko ciasto. Powinno stworzyć zwartą kulkę. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną otrębami albo wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Moja forma ma 24 cm, ale czasami piekę tę tartę w foremce o przekroju 20 cm i robię jeszcze 2 małe tartaletki z reszty ciasta. Ciasto chowamy do lodówki na około 0,5 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190˚C i wstawiamy ciasto na środkowa półkę. Podpiekamy je około 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180˚C. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Miksujemy wszystkie składniki oprócz fig na gładką masę.Wyjmujemy ciasto i wlewamy masę na gorący spód. Trzeba to robić ostrożnie, bo masa będzie bardzo płynna, po czym wstawiamy ją ponownie do piekarnika. Pieczemy 20 minut, uchylamy piekarnik i na wierzchu ciasta układamy plastry fig. Dopiekamy jeszcze przez 5-7 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i łyżeczką płynnego miodu smarujemy z wierzchu figi.